Dit is waarom jouw kerstverlichting altijd kapot gaat  

De kerstperiode is weer aangebroken en je staat op het punt om de kerstboom te versieren. Hij staat al netjes op de juiste plek. Je hangt de lampjes in de boom, altijd een best tijdrovend klusje. Je steekt de stekker in het stopcontact en nee he, het is weer zo ver. De lampjes branden niet. Je kunt voor de zoveelste keer naar het tuincentrum voor een nieuw lichtsnoer. Dat is natuurlijk erg balen, want je had net bedacht de hele zaterdag lekker bezig te zijn met het versieren van de kerstboom. Vraag jij je ook af waarom je kerstverlichting altijd kapot gaat? Hieronder enkele veelvoorkomende redenen van falende kerstlampjes.

In serie geschakeld

Een ouderwets lichtsnoer op stroom is vaak nog in serie geschakeld. Het is een rondlopende draad met een stekker die je aansluit op een stopcontact met 230 Volt. Bij kerstverlichting die in serie geschakeld is, kan het natuurlijk gebeuren dat er een lampje stuk gaat. Bijvoorbeeld doordat het lampje zelf zwak is, of doordat het lampje ergens tegen aan is gestoten. Ook hebben lampjes een bepaalde levensduur. Als de kerstverlichting die je hebt in serie geschakeld is, dan is het gevolg van een kapot lampje dat het hele snoer er de brui aan geeft. De stroom wordt dan niet meer door het hele snoer getransporteerd en het hele lichtsnoer is onbruikbaar.

Kortsluitverbinding

Bij kerstboomverlichting die op serie geschakeld is, is er gelukkig wel een oplossing bedacht voor kapotte lampjes. Er is bij moderne kerstlampjes gezorgd voor een kortsluitingverbinding in het glaasje van het lampje tussen de steunpennetje van de gloeidraad. Als er dan een lampje doorbrandt, zorgt de kortsluitverbinding ervoor dat de stroomcirkel alsnog weer rond gemaakt wordt, waardoor de andere lampjes blijven branden.

Doordat de stroom nu door minder gloeidraadjes loopt, kan het wel zo zijn dat de stroomspanning toeneemt en de andere lampjes eerder stuk gaan. Een goede tip is om lampjes die niet meer branden zo snel mogelijk te vervangen, zodat het snoer zo lang mogelijk mee gaat. Vaak worden er bij een snoer meerdere reservelampjes geleverd die je daarvoor kunt gebruiken. Zijn er veel lampjes stuk? Dan neemt het brandgevaar toe en kun je beter gaan voor een nieuw lichtsnoer met Led-lampjes. Wil je wat minder gedoe? Dan is kerstverlichting op batterijen misschien iets voor jou.

Vocht en wind bij kerstverlichting op batterij

Bij kerstlichtjes op batterij zijn er ook risico’s die ervoor kunnen zorgen dat de lampjes er snel mee ophouden. Als je buiten kerstverlichting op batterijen wilt aan ophangen, dan doe je er goed aan om te controleren of ze wel voor buiten en voor in de tuin bedoeld zijn. Als je kerstverlichting op batterij buiten ophangt die eigenlijk vooral voor binnen geschikt is, dan kun je er tegenaan lopen dat de kerstverlichting vochtig wordt of dat de batterijen door regen of sneeuw worden aangetast. Het resultaat is kortsluiting en dat zou zonde zijn. Ook door de wind kan je kerstverlichting er snel de brui aan geven, als de lampjes tegen de muur of een ander object stoten of veel schokken te verwerken krijgen.

Wil jij zeker weten dat je buiten lampjes op batterij kunt gebruiken? Kijk dan op de verpakking. Zie je de code IP44? Dan is je kerstverlichting geschikt voor buiten en is de verlichting onder andere getest op wind, regen en stof.

In de knoop

Zit jouw kerstverlichting keer op keer in de knoop? Dit doet het snoer geen goed, vooral niet als er onnodig knikjes in de draad ontstaan. Ook frustratie bij het uit de knoop halen, kan er voor zorgen dat de kwetsbare lampjes onnodig op de vloer ketsen. Is de kerstperiode weer voorbij? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan het opbergen van je lichtsnoeren.

Hoe gaat dat opbergen van je lampjes een beetje gestructureerd en netjes? Kijk dan eens wat filmpjes op You Tube te vinden waar leuke life hacks worden gepresteerd om kerstverlichting goed op te bergen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens nagedacht over het gebruiken van een kledinghanger? Door de kerstverlichting hier omheen te wikkelen blijft je kerstverlichting uit de knoop. Begin bij de smalle inkeping aan het uiteinde van de hanger en wikkelen maar!

Kapotte kerstverlichting recyclen

Gaat jouw kerstverlichting ondanks het opvolgen van onze tips alsnog kapot? Je kapotte kerstverlichting kun je inleveren bij speciale inleverbakken. Deze bakken, bijvoorbeeld van Wecycle, staan in verschillende winkels. Kapotte kerstverlichting kun je ook afgeven in de winkel bij aanschaf van nieuwe kerstverlichting. Ook kun je oude en kapotte kerstverlichtingssnoeren inleveren bij de milieustraat in jouw buurt. Had je nog een lichtsnoer met gloeilampjes? Dan is het een aanrader om te gaan voor Led-lampjes. Ze zijn veiliger en besparen stroom.

Je kerstverlichting batterij kun je inleveren op zeer veel plekken. Wat heel veel mensen niet weten, is dat je batterijen kunt inleveren bij alle winkels die batterijen of producten met ingebouwde batterijen verkopen. Waar je ze hebt gekocht, kun je ze dus ook weer inleveren. Weet je dus nog waar je de kerstlampjes op batterij hebt gekocht? Grote kans dat je daar de lege batterijen kwijt kunt.

Hoe komt het dus dat jouw kerstverlichting altijd kapot gaat? Het kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt meer kans op falende lampjes als ze in serie geschakeld zijn, als je ze blootstelt aan een te vochtige omgeving of als je ze onzorgvuldig opbergt of ze hebt blootgesteld aan schokken of stoten.

You May Also Like