Stress is leuk! Dat zeggen ze soms bij een assertiviteitscursus. Klinkt gek, maar toch is het zo dat stress hebben en spanning ervaren niet slecht voor ons is. In tegendeel, deze reacties in ons lichaam zijn natuurlijk en sommige zoeken ze zelfs speciaal op. Wat goed is, want stress is niet alleen leuk maar ook nog gezond. Hier is een verklaring voor, waar we dieper op kunnen ingaan.
Het biologische aspect
Heb je al ooit gehoord van een adrenaline junkie? Wanneer ons lichaam in een situatie komt die wij als gevaarlijk ervaren, produceren we hormonen die ervoor zorgen dat we onszelf kunnen beschermen. Dit is deel van de overlevingsreflex, hetgeen onze voorouders ook in leven hield. Onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog en we ervaren prikkels anders, zodat we sneller en beter kunnen reageren op wat er rondom ons gebeurt.
Deze hormonen kunnen er zelfs voor zorgen dat we geen of nauwelijks nog pijn voelen. Dit klinkt eng, maar ze zijn niet schadelijk voor ons. En in kleine hoeveelheden kan het ook best leuk zijn dit te ervaren. Denk maar aan de spanning die je krijgt in een achtbaan of als je een horrorfilm kijkt. Veel mensen vinden het aangenaam om deze situaties op te zoeken in een veilige omgeving.
De adrenaline die vrijkomt, voelt prettig aan en achteraf, wanneer ons lichaam rustiger wordt produceren wij ook nog extra dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die ons goed doet voelen en een kick geeft. Wij halen dopamine ook uit suiker, cafeïne en alcohol. Het geeft ons een kick. adrenaline zorgt er trouwens ook voor dat je meer calorieën verbrandt. Af en toe het gevaar opzoeken is dus letterlijk goed voor je lichaam!
Het psychologische aspect
Ook op mentaal vlak is spanning beleven niet slecht. Vooral wanneer het moment dan voorbij is. Stress en spannende situaties kunnen angsten opwekken, maar als je deze angsten overwint, is dat juist goed voor je psychisch welzijn. Vaak je grenzen verleggen verhoogt je zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Mensen die regelmatig assertief voor zichzelf opkomen en hun comfortzone verlaten, geven aan op de lange duur gelukkiger te zijn dan mensen die nooit uit hun schulp kruipen. Een beetje spanning is ook de ideale manier om eentonigheid of saaiheid te doorbreken. Te weinig prikkels zijn namelijk ook niet goed voor ons brein, je gaat je dan al snel dof en uitgeblust voelen.
De gouden tip is dus om een goede balans te vinden tussen ontspanning en spanning in je dagdagelijkse leven.
Werk spanning in de hand
Om deze balans te vinden kun je zelf dingen doen om ervoor te zorgen dat je lichaam meer dopamine aanmaakt. Je kunt bijvoorbeeld naar nieuwe activiteiten zoeken die je dan een adrenaline kick geven. Hierdoor voel jij je beter.
Qua eten vermeldden we al voedsel met veel suiker of cafeïne. Kies wel liever voor fruit zoals bananen of aardbeien. Daar zit ook veel suiker in en ze zijn gezonder dan snelle suikers. Chocolade met stevia en 85% cacao is ook goed, plus het is heel lekker.
Je kunt ook een vitamine voor dopamine slikken, bijvoorbeeld vitamine B6. De activiteiten die je kunt doen om meer adrenaline te produceren zijn vooral die met veel beweging, zoals sporten. En als je toch een excuus nodig hebt, seks is ook perfect om meer dopamine in je lichaam te krijgen.
Soms is het niet makkelijk om de gulden middenweg te vinden tussen drukte en geen drukte. Ontspannen is belangrijk, maar denk eraan dat wij als mensen biologisch en psychologisch zijn ingesteld om ook van spanning te houden.