De 5 beste gangsterseries op Netflix en Videoland

Na de Godfather Trilogie zijn we gefascineerd door mafia en gangsters. De ene na de andere film had vervolgens als onderwerp de mafia of gangsters en sinds de opkomst van streamingdiensten als Netflix zijn de series hierover niet aan te slepen. Welke 5 gangsterseries zijn het waard om te bingewatchen? Er zijn nog steeds mensen die dvd’s kopen online, maar streaming is aan het overnemen.

 1. Peaky Blinders

Deze serie speelt in de jaren ’20 en en gaat over een criminele bende die Birmingham onveilig maakt. De bende heet Peaky Blinders en wordt geleid door Thomas Shelby. Het verhaal is verzonnen maar is wel gebaseerd op gebeurtenissen uit die tijd in Birmingham. Rond de eeuwwisseling van 1900 was er een bende actief die Peaky Blinders heette, en later, rond de jaren ’20, was er een criminele familie waar het verhaal ook wat van geleend heeft. Peaky Blinders is qua cinematografie een genot om naar te kijken, de sfeer wordt, mede dankzij het goede spel van de acteurs en de kleding, perfect neergezet.

2. Narcos

Drugs en gangsters zijn al decennia lang verbonden aan elkaar. Narcos is in het eerste seizoen gebaseerd op het verhaal van de Colombiaanse Pablo Escobar. De volgende seizoenen gaan verder waar dat verhaal eindigde (met de dood van Escobar), en is dan nog steeds gebaseerd op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Wel zijn veel personages bedacht en of een mix van verschillende echte personen. Narcos is keihard en laat zien wat drugshandel met een land kan doen.

3. Bad Blood

Deze Canadese serie volgt het verhaal van de Rizzuto familie, die in Montreal vanaf de jaren ’70 het criminele scepter zwaaien. Het eerste seizoen is afgeleid van het boek Business or Blood: Mafia Boss Vito Rizzuto’s Last War en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De familie Rizzuto heeft daadwerkelijk bestaan en de gruwelijke dingen gedaan die de serie laat zien. Vanaf het tweede seizoen gaat het verhaal verder waar het boek stopt, en vanaf dat moment is het verhaal geheel verzonnen.

4. Lilyhammer

Lilyhammer is de eerste Netflix Original Series en gaat over een Amerikaanse mafioso die getuigt tegen een andere gangster, zijn broer. De FBI stopt hem in een getuigenprogramma en hij gaat onder een andere naam leven in het Noorse Lillehammer. De serie heeft 3 seizoenen en Frank, de hoofdrolspeler, komt steeds in de problemen. Maar lang niet al deze problemen hebben te maken met zijn verleden, zo kan Frank ook maar niet wennen aan de kou en sneeuw in Lillehammer. Deze gangsterserie heeft dan ook een komische ondertoon wat hem makkelijk maakt om te kijken.

5. Mocro Maffia

Op Videoland is het eerste seizoen van Mocro Maffia te zien. Deze serie is gebaseerd op het gelijknamige boek, wat weer waargebeurde verhalen bevat over de Amsterdamse onderwereld. Hier zijn de laatste jaren criminelen in opkomst met een Marokkaanse afkomst, waar de naam Mocro Maffia vandaan komt. We volgen De Paus, die voor zichzelf wil gaan werken. Dit nemen zijn oude partners niet in dank af, met schietpartijen en andere ellende tot gevolg. Het tweede seizoen van Mocro Maffia komt binnenkort beschikbaar op Videoland.

You May Also Like