Voice over zijn, wat houdt dat precies in?

Voice overs zijn stemmen die je waarschijnlijk wel herkent, omdat ze veel films, series en/of reclamespotjes inspreken. Bekende stemacteurs zijn bijvoorbeeld Marjon Keller en Edwin Ouwehand, die je kunt kennen van veel RTL4 programma’s en ander werk, zoals in reclames of series. Het grappige met voice overs is vaak dat je geen idee hebt hoe ze eruitzien, maar hun stem uit duizenden zal herkennen. Benieuwd hoe het leven van een voice over of stemacteur eruitziet en hoe het is om dit werk te hebben?

Vallen onder een acteursbureau

Zonder het gebruik van een bureau is een voice-over of stemacteurs bestaan vrij moeilijk. In dit geval moet je namelijk je eigen marketing doen en zelf op zoek naar de juiste opdrachtgevers. Wil je onafhankelijk stemacteur worden, dan moet je netwerk groot genoeg zijn om je te kunnen voorzien van voldoende opdrachten. Wanneer je je inschrijft bij een acteursbureau, pakken zij dit voor je op. Ze nemen het risico om te investeren in jouw marketing en gebruiken hun netwerk om voor jou opdrachtgevers te zoeken. Het nadeel echter aan het gebruik van een bureau is dat je waarschijnlijk ook een gedeelte van je verdiensten moet afstaan (vaak is dit ongeveer zo’n 30%), maar dit is wel te begrijpen omdat je je eigen marketing niet hoeft te doen en ook zelf niet op zoek hoeft naar opdrachtgevers.

De juiste klussen zoeken

Het zoeken naar de juiste klussen of opdrachtgevers kan soms best een uitdaging zijn, maar wanneer je deze eenmaal hebt gevonden zit je goed. Per klus verdient een voice-over of stemacteur namelijk ongeveer 200 euro (dit bedrag schommelt enorm, dus zou veel meer of minder kunnen zijn), waardoor je slechts met een paar klussen per week (die ongeveer twee uur per stuk duren) al gebakken zit om brood op de plank te krijgen. Omdat je te werk gaat als freelancer verschillen de verdiensten per voice-over enorm.

black condenser microphone

Dagelijks leven

Als voorbeeld van hoe het leven van een voice over eruit ziet nemen we even Michael Abspoel, de razend bekende voice-over van het programma Man Bijt Hond. Michael is al bijna 20 jaar voice-over van het populaire programma, wat nu uitgezonden wordt op SBS6. Naast stemacteur is hij ook stemcoach, programmamaker, presentator, zanger en theatermaker. Een bezige bij met veel verschillende kanten, dus. Toch lijken mensen hem maar aan één ding te blijven herkennen: zijn werk bij Man Bijt Hond. Michael is een goed voorbeeld van iemand die goed kan rondkomen van zijn voice-over bestaan.

Kwetsbaarheid

Het nadeel van voice-over of stemacteur zijn is dat je afhankelijk bent van je stem. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het kan leiden tot een behoorlijk spannend bestaan. Ben je namelijk een keer verkouden, dan kun je je werk niet uitvoeren. Ook als je een keer hees bent omdat je te lang hebt staan schreeuwen in de kroeg, heb je een probleem met je werk. Dat betekent dat je altijd actief bezig moet met het beschermen van je stem. Veel thee met honing, voor een belangrijke klus soms dagen niet praten. Het voordeel is dat zangers en zangeressen dit probleem ook hebben – het komt nou eenmaal kijken bij het vak.

You May Also Like