Spuiten en Slikken, Kassa, Belbus en meer. Amber Kortzorg (29) heeft al meerdere grote programma’s mogen maken. De Nederlandse journaliste, programmamaker en presentatrice heeft voor haar jonge leeftijd al een indrukwekkende carrière. Maar wie is deze vrouw?
In het kort
Amber Kortzorg is geboren op 28 januari 1991. Ze is een Nederlandse journalist, programmamaker en presentatrice. Na de BNNVARA Academy rondde ze een master Journalistiek en Media af aan de Universiteit van Amsterdam. Mensen kennen haar vooral van het programma Spuiten en Slikken waar ze mee werkte aan een item over spermaonderzoek. Sinds 2017 verzorgde Kortzorg de rubriek de Belbus in het VARA-consumentenprogramma Kassa. Ook was ze sinds 2018 de vervangende presentatrice. Wegens ziekte van Brecht van Hulten nam ze van december 2018 tot en met maart 2019 de presentatie op zich; de Belbus werd in die periode verzorgd door Renze Klamer Sinds 11 januari 2020 is zij de vaste presentatrice van Kassa.Kortzorg is daarnaast dagpresentator op culturele en journalistieke evenementen.
Jeugd
Kortzorg groeide op in een multicultureel gezin in een volkswijk, maar kwam terecht op de ‘meest elitaire school van Nederland.’ Tegen BNNVara vertelde ze: “Ik kom uit een behoorlijk links nest. Mijn vader is Surinaams, dus ik kom sowieso uit een multicultureel gezin. En mijn moeder is een voorvechter van gelijkheid. Heel erg aan het opkomen voor andere mensen.
Ik denk dat daar ook mijn gevoel voor rechtvaardigheid vandaan komt.” Al vroeg in haar jeugd kwam dit gevoel naar boven. Zo kwam ze altijd op voor kinderen in de klas die gepest werden. Ze is opgegroeid in een Volksbuurt in Amsterdam Noord en zat bij kinderen in de klas waarvan de ouders in de bijstand op schuldsanering zaten.
Haar ouders waren allebei leraren. Dus thuis kreeg ze veel bijles en ondersteuning. Hierdoor is ze uiteindelijk terechtgekomen op het Barleaus Gymnasium in Amsterdam. In haar woorden de ‘meest elitaire school van Nederland’. Hier kreeg ze een heel ander beeld. Zo kwam ze over de vloer bij klasgenoten waarvan de ouders topadvocaat waren. “Wat oneerlijk dat er zo’n groot verschil zit in hoe je kan opgroeien en wat je mogelijkheden dan zijn in de maatschappij. Dat ik de kansen heb gekregen om iets van het leven te maken is natuurlijk hartstikke mooi”, vertelt ze in een interview.
Ouders uit elkaar
Kortzorgs ouders zijn vroeg uit elkaar gegaan. Haar vader is in Suriname gaan wonen en daarom is ze maar een klein deel van haar leven met hem opgegroeid. “Door Kassa zijn we weer wat dichter bij elkaar gekomen. Hij kijkt iedere week en dat vind ik heel lief. Dan kijkt het terug via de laptop vanuit zijn appartement vanuit Paramaribo en dan krijg ik elke week een analyse van hem. Hij is ook heel erg trots,” vertelt Kortzorg tegen BNNVara.
Zwitserse vriend
Haar vriend woont in Basel Zwitserland en ze hebben een lange afstandsrelatie. Ze hebben elkaar in een bergdorpje in Japan ontmoet. Ze zagen elkaar in de bus en hebben meteen een gesprek aangeknoopt. Kortzorg was aan het reizen vanuit Mongolie naar Japan. Twee landen waar mensen niet of nauwelijks Engels spreken. Tegen FLAIR vertelt ze: “Dus toen Sven de bus in stapte, was hij mijn slachtoffer. Voor hij het wist, begon ik hem mijn levensverhaal te vertellen. Toen hij hoorde dat ik psychobiologie gestudeerd had, was hij een en al oor. Hij begon van alles over het brein te vertellen en ik heb maar ja geknikt alsof ik dat allemaal nog wist, wat niet zo was.” Die avond zijn ze samen uiteten gegaan. Na een paar dagen moesten ze afscheid nemen, omdat ze alletwee een andere kant op gingen. Ze besloten wel contact te houden via Whatsapp. Toen ze terug in Nederland was, heeft hij haar opgezocht.
Carrière switch
In 2018 heeft ze vier maanden Brecht van Hulten, die het programma presenteerde, vervangen omdat ze ziek was. Daarna is Kortzorg gestopt, ook met de Belbus, en op wereldreis gegaan. Begin 2020 kwam ze terug, toen liep Brechts contract af en is ze de rubriek gaan presenteren. Het presenteren bevalt haar goed.
Verhalen vertellen
Amber Kortzorg heeft op de website van BNNVara geschreven wat ze zo mooi vindt aan het werk dat ze doet: Er“Het is mijn taak als programmamaker verhalen te vertellen die niemand kent. Te luisteren daar waar niemand luistert. En door te vragen, ook wanneer het pijnlijk is. Haatdragende berichten waar je als presentator mee te maken krijgt, zie ik als een kans buiten mijn bubbel te treden. Want achter de meeste woede schuilt verdriet, angst of onbegrip. Het is een voorrecht deze verhalen een podium te bieden via mijn werk bij BNNVARA. Toch blijven alledaagse ontmoetingen met mensen, gesprekken die de media meestal niét halen, mij het meeste bij. Ik wens dat we elkaar wat vaker zouden vinden. De wereld is niet zwart-wit. Ga het gesprek aan, stel vragen en luister. Soms is haat het enige waar je over hoort. Maar er is meer liefde op de wereld dan je je ooit kunt voorstellen.”
Kassa
Kassa is een consumentenprogramma van BNNVara en wordt van begin september tot eind mei rechtstreeks uitgezonden op NPO 1. Terugkerende onderdelen in het programma zijn onder meer de “Belbus” en de productvergelijkingen. In de oude rubriek “Klachten Top 3” keerden regelmatig dezelfde energiemaatschappijen en telecombedrijven terug. Deze werden daarom vaak stevig aan de tand gevoeld. Een nieuw onderdeel was in het seizoen 2012-2013 de “Viswinkel”, waarin wekelijks op een satirische wijze een consumentenprobleem werd besproken. Naast klachten van consumenten over ondernemers was er in het seizoen 2014-2015 ook de rubriek “Klanten kunnen er ook wat van”, waarin ondernemers klaagden over klanten. Aan het eind van het programma is er de “Prijspakker van de week”, een product of dienst die ongemerkt voor de consument of flink duurder is geworden of dat voor dezelfde prijs veel minder wordt geboden.
Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken is een multimediaal platform over seks en drugs van de omroep BNNVara. Het televisieprogramma startte in 2005 als een wekelijks praatprogramma met publiek gepresenteerd door Sophie Hilbrand. Andere presentatoren waren Tim Hofman, Victoria Koblenko, Geraldine Kemper en Jan Versteegh.